logo

Driepoot of eenpoot

 • Om scherpe foto's te maken is het belangrijk om de camera zo stabiel mogelijk te houden. Het ideale hulpmiddel hierbij is een statief. Statieven zijn er grofweg in twee varianten. De driepoot (Tripod) en de eenpoot (Monopod). Waarom zou je deze aanschaffen en welke is voor jou het meest geschikt?

  Wanneer een statief
  Niet elke fotograaf heeft een statief nodig. Statieven worden vooral gebruikt bij het fotograferen met lange sluitertijden, in situaties waar scherpte van levensbelang is en ook bij het fotograferen met grote en zware objectieven. Statieven bewijzen niet alleen hun waarde door hun bijdrage aan de stabiliteit van de camera en dus de scherpte, maar ook door het gewicht van camera en objectief van je over te nemen.


  Een driepoot en een eenpootstatief

  Driepoot of eenpoot
  De keuze voor een driepoot of een eenpoot hangt af van het soort fotografie. Een driepootstatief wordt veel gebruikt voor landschap, macro en architectuurfotografie. Het onderwerp is statisch en je hebt dus alle tijd om de compositie te bepalen en het statief goed neer te zetten. Daarnaast is scherpte in deze takken van fotografie vaak essienteel. Door zijn stabiliteit is de driepoot in deze gevallen dus de juiste keuze.

  Een eenpootstatief wordt hoofdzakelijk bij sportfotografie gebruikt. Dit statief heeft maar één poot en is daardoor minder stabiel. Daarentegen is dit statief wel wendbaarder en lichter dan een driepoot. Omdat het spel zich vaak snel verplaatst is een monopod bij sport een uitkomst. Je kunt hem eenvoudig met het spel meebewegen.

  Bij sport gebruik je vaak al een snelle sluitertijd waardoor foto's zonder eenpoot ook al goed scherp zijn. Een monopod is echter onmisbaar wanneer je met een lichtsterk teleobjectief fotografeert. Het gewicht van dergelijke objectieven maakt het namelijk onmogelijk om langere tijd uit de hand te fotograferen.

Over Fotografie Begrippen .nl

 • Fotograaf Jeroen Kemp geeft je op deze site een uitgebreide uitleg van alle begrippen en termen uit de wereld van de fotografie. Volg hem op Instagram

Advertenties

Fotografie blog


r